28/09/2004

Impressies over Sardinië

Sardinië is een eiland met een uniek karakter. Voor wie van strandvakanties houd, is Sardinië een waar paradijs. Het heldere, azuurblauwe zeewater, de parelwitte zandstranden of de kleine romantische rotsstrandjes gelegen in idyllische inhammen, sommige enkel te voet of per boot te bereiken, geven je een soort Robinson-gevoel. De baaien en inhammen al dan niet omgeven voor kliffen of grillig gevoermde rotsformaties, zijn magnifiek ! Geen wonder dat de Costa Smeralda, een kuststrook in het noorden, is ingepalmd door de internationale jet-set, en een van de duurste vakantieoorden is geworden.
In het binnenland heb je uitgestrekte bossen en woeste bergstreken; een echt onbedorven landschap. Er zijn onherbergzame gebieden waar je kilometers kunt rijden zonder iets of iemand tegen te komen. In de bossen in het noorden zijn heel veel kurkeiken, die dus grondstofleverancier zijn voor de kurkproductie. Er leven herten en wilde zwijnen in de bossen. Ook zie je langs de wegen heel veel schijfcactussen.
Wat mij vooral heeft geboeid, zijn de over heel Sardinië verspreide sporen van de mysterieuze Nuraghen-beschaving die dateert van 1800 tot 500 jaar v.C. De opvallende bouwvorm van de Nuraghi (zo heten die bouwsels) komt nergens anders ter wereld voor. De ronde hutten van los gestapelde stenen, verbonden door borstweringen, vormden hele dorpen. Er zijn ook monumentale graftomben uit die periode: de Tombei dei Giganti genoemd omdat het eigenlijk massagraven zijn.
Van de steden die ik heb bezocht is mij vooral Alghero bijgebleven, met zijn mooie, oude, ommuurde binnenstad en zijn haven.
Sardinië is voor mij een land met fabelachtig mooie stranden, ongerepte natuur, luxueuze vakantieoorden en eenvoudige dorpjes. Een eiland met een rijke geschiedenis door de verschillende bevolkingsgroepen die er hebben gewoond en allen iets van hun cultuur hebben achtergelaten. Het is mooi, apart en uniek.

19:52 Gepost door Alnie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.