28/09/2004

Impressies over Sardinië

Sardinië is een eiland met een uniek karakter. Voor wie van strandvakanties houd, is Sardinië een waar paradijs. Het heldere, azuurblauwe zeewater, de parelwitte zandstranden of de kleine romantische rotsstrandjes gelegen in idyllische inhammen, sommige enkel te voet of per boot te bereiken, geven je een soort Robinson-gevoel. De baaien en inhammen al dan niet omgeven voor kliffen of grillig gevoermde rotsformaties, zijn magnifiek ! Geen wonder dat de Costa Smeralda, een kuststrook in het noorden, is ingepalmd door de internationale jet-set, en een van de duurste vakantieoorden is geworden.
In het binnenland heb je uitgestrekte bossen en woeste bergstreken; een echt onbedorven landschap. Er zijn onherbergzame gebieden waar je kilometers kunt rijden zonder iets of iemand tegen te komen. In de bossen in het noorden zijn heel veel kurkeiken, die dus grondstofleverancier zijn voor de kurkproductie. Er leven herten en wilde zwijnen in de bossen. Ook zie je langs de wegen heel veel schijfcactussen.
Wat mij vooral heeft geboeid, zijn de over heel Sardinië verspreide sporen van de mysterieuze Nuraghen-beschaving die dateert van 1800 tot 500 jaar v.C. De opvallende bouwvorm van de Nuraghi (zo heten die bouwsels) komt nergens anders ter wereld voor. De ronde hutten van los gestapelde stenen, verbonden door borstweringen, vormden hele dorpen. Er zijn ook monumentale graftomben uit die periode: de Tombei dei Giganti genoemd omdat het eigenlijk massagraven zijn.
Van de steden die ik heb bezocht is mij vooral Alghero bijgebleven, met zijn mooie, oude, ommuurde binnenstad en zijn haven.
Sardinië is voor mij een land met fabelachtig mooie stranden, ongerepte natuur, luxueuze vakantieoorden en eenvoudige dorpjes. Een eiland met een rijke geschiedenis door de verschillende bevolkingsgroepen die er hebben gewoond en allen iets van hun cultuur hebben achtergelaten. Het is mooi, apart en uniek.

19:52 Gepost door Alnie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |

26/09/2004

Terug thuis !

We zijn sinds gisterenavond terug thuis van onze reis naar Sardinie. Mensen wat doet dat deugd om terug in je eigen bed te kunnen slapen ! Terug thuis dus na een mooie vakantie in Sardinie. De impressies van de reis en van Sardinie schrijf ik in een volgend berichtje als ik wat meer tijd heb, en natuurlijk komt er ook een link naar mijn reisdagboek. Maar dat is voor later, want nu wacht er echt een boel werk. Mijn dochter heeft haar studentenflat ontruimd tijdens onze afwezigheid en alles staat nog in de garage. Ze blijft een poos thuis wonen nu. Er ligt natuurlijk een berg was, om van de strijk die daarop volgt maar niet te praten. We moeten uitkijken voor een nieuwe wagen, als we die nog voor Nieuwjaar willen hebben. Het huis moet netjes, want volgende zondag komt er volk over de vloer.Maar ik heb kunnen genieten, dus mag ik niet klagen. Mijn moeder zei vroeger altijd: "kermis is een geseling waard". De beste remedie is dus er flink tegenaan gaan.nus ga ik vlug eens in de blogjes rondneuzen.

20:00 Gepost door Alnie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook | | |