31/12/2007

Tongstrelende bubbels

In december valt er bij ons heel wat te vieren. Eerst is er mijn verjaardag, daarna Kerstavond met heel de familie, en straks gaan we bij mijn schoonbroer oudejaarsavond vieren. En bij al feestelijkheden mag een lekker glaasje zeker niet ontbreken.

chamHet hoeft echt niet altijd champagne te zijn ! Meestal kies ik voor een lekkere Crémant. Ook een spaanse Cava is niet te versmaden.Crémants zijn mousserende wijnen uit zeven Franse regio's.  Hun smaak wordt meestal als romig, subtiel en elegant omschreven. Toch bestaan er flink wat smaakverschillen. Er zijn bubbels met veel bloementoetsen, zoals een crémant d'Alsace of een crémant de Limoux. Zoekt u meer pit, dan kies je  een crémant de Die, een crémant du Jura of zelfs een crémant de Bordeaux. Wilt u veel fruitigheid, dan is een crémant de Loire aangewezen. De crémants en de cava's worden bovendien gemaakt volgens precies dezelfde methode als de champagne (methode champenoise). Eens is in Frankrijk bepaald dat sprankelende wijnen alleen onder de naam champagne mogen worden verkocht, als deze in de champagnestreek zijn geproduceerd. Landelijk werd er daarom een tegenhanger verzonnen: 'crémant'. Behalve de naam is er dus geen verschil.
Dat betekent onder meer dat ze een tweede keer op de fles gisten en geregeld een kwartslag gedraaid worden. Op het einde van de productie wordt een soort van likeurwijn toegevoegd (naargelang hij droger of zoeter moet zijn). Ik heb dit jaar gekozen voor een crémant de Loire. En of hij gesmaakt heeft !
 

08:48 Gepost door Alnie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: babbels, bedenkingen, dagboek |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.